Zeci de admiratori ai marelui actor Ion Caramitru, care a murit pe 5 septembrie, au venit la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale”, apoi la Cimitirul Bellu, pentru a-l aplauda pentru ultima dată. Corpul neînsuflețit al lui Pino (Ion Caramitru, n.r.), așa cum îi spuneau apropiații, a fost depus la Biserica Visarion, acolo unde a avut loc slujba. Cortegiul funerar a ajuns apoi în fața Teatrului Național, condus în ultimii 16 ani de Caramitru.
Peste o sută de persoane au stat pe treptele teatrului și au aplaudat minute în șir, în timp ce au aruncat cu flori pe mașina funerară. Printre ei au fost și colegi de breaslă, inclusiv actori din generația tânără a TNB.
În foaierul Teatrului Național „I.L.Caragiale” a fost amenajat un spațiu în care s-au putut depune coroane și flori. Printre trandafirii albi au fost așezate imagini din piesele de teatru ale lui Ion Caramitru, iar pe laterale două costume pe care actorul le-a purtat pe scena Teatrului Național.
Oamenii au putut veni și semna în Cartea de condoleanțe din foaierul Teatrului Naționale. Paginile au fost umplute de rânduri emoționante, inclusiv din partea familiei.
„Te iubesc, tată!”, „Mulțumesc pentru tot, tată! Te iubesc! Nemuritor pentru mine Loli al meu”, sunt mesajele din Cartea de condoleanțe.
Știu că nu vă plăcea să vă spun maestru, dar pentru mine așa ați fost. Mulțumesc pentru emoțiile oferite și pentru modul propriu de a vedea lucrurile. Îmi pare rău dacă în necunoștință de cauză v-am judecat. Știu că lucrurile astea nu v-au atins. Nu am apucat să vă spun dar m-ați emoționat teribil atunci, la Gala Uap, când v-ați uitat printre scaune, plângeam. Drum bun spre lumină!, a mai scris un apropiat al actorului.
Foto: Cartea de condoleanțe din foaierul TNB
În jurul orei 13:00, militarii din Garda de Onoare au dus coroanele de flori, toate din trandafiri albi și roșii. Sicriul a fost purtat de alți șase militari și acoperit cu drapelul.
Un alt militar din Garda de Onoare ține crucea, iar o femeie militar ține portretul lui Caramitru, o fotografie alb-negru. Alții au purtat distincțiile pe care actorul le-a obținut de-a lungul vieții, printre care Crucea Casei Regale a României și Ordinul Național „Steaua României”.
La Cimitirul Bellu au fost prezente și personalități din lumea filmului și a muzicii, precum Victor Rebengiuc și soția sa, Mariana Mihuț, Magda Catone Grigore Leșe, George Ivașcu, Gelu Nițu, dar și oameni politici, printre care și vicepremierul Kelemen Hunor, fostul președinte Emil Constantinescu, dar și omul de afaceri George Copos.
În primul rând din fața capelei a stat familia regretatului actor, cei trei fii și soția lui, Micaela Caracaș, dar și alți membri ai familiei.
Oamenii au început să se împrăştie printre morminte, pentru a prinde momentul în care actorul este depus în mormânt. Unul dintre angajații cimitirului i-a rugat pe jurnaliști și pe cameramani să nu filmeze momentul depunerii, pentru a respecta dorința familiei.
„Din păcate, au mai îngropat un mare actor. Puțini mai sunt din generația lui. Cortina a căzut și peste el. Rând pe rând ne părăsesc valorile”, spune unul dintre bătrânii veniți să aprindă o lumânare.
Foto: O parte din familia lui Ion Caramitru, pe Aleea Actorilor
Peste 100 de persoane au aplaudat în momentul în care sicriul cu trupul neînsuflețit al marelui actor a fost pus în groapă, în timp ce garda de onoare a interpretat marșul funebru, iar la sfârșit s-au auzit salvele de pușcă.
Foto all: Alexandra Pandrea/fotoreporter Gândul
Citește și: „Ne-a spus că vrea să fie înmormântat cu această insignă”. Mărturii emoționante despre Ion Caramitru